Този сайт използва бисквитки, за да подобри ефективността си. Ако продължите, вие се съгласявате, с нашата политика за ползване на бисквитки

Съгласен съм

АКАДЕМИЧНО ИЗДАТЕЛСТВО "ЦЕНОВ"

Начало Как да четем електронно

Как да четем електронно


1. Регистрирай Adobe ID

2. Инсталирай софтуер и чети

3. Купи от eAcademy.bg

4. Използвай библиотека

 
 
 
 
 
 
 

1. Регистрация с Adobe ID

2. Изтегляне на софтуер и четене

3. Покупка на продукт

4. Използване на библиотека

Четенето на електронна книга може да бъде много приятно изживяване. Устройствата на които можем да четем електронни книги стават все по популярни, а и използването на смарт телефони и таблети – масово. Голямото предимство при закупуването на електронни книги е по-добрата цена и факта, че не заема физическо пространство в нашия дом. По-този начин мащабните текстове и богатата библиотека могат да бъдет винаги с нас.

5. Какво е електронна книга

Под електронна книга се разбира текстова информация във формати ePub, PDF, txt, mobi, и т.н., както и допълнителен към нея снимков, видео и звуков материал.

6. Кои са най-популярните формати за четене на електронни книги

Най-популярните формати за четене на електронни книги са .ePub и .PDF. Те са публични и световно валидни – веднъж закупени никога няма да имамте проблем да ги възпроизведете. През 2013 година се появи новият формат на електронна книга – .ePub3, който поддържа анимация, интеракция, видео, аудио. „Запомня“ и обработва допълнителна информация, като тестове, бележки и много други функции. Това прави възприемането на електронната книга истинско преживяване, нещо което физическата книга не може да постигне.

Други формати, които са от частен характер на Amazon, които се възпроизвеждат на Kindle са .mobi, .azw и .prc, .mp3 и .mp4 са формати за аудио книги.

В Apple App Store се използва формат за електронни книги .ePub, който е защитен от Apple и се възпроизвежда единствено на техни устройства. Независимо от това, на устройствата на Apple може да се инсталира Adobe Digital Edition и да се четат книги в .ePub  и .PDF формат.

7. Какво е Adobe DRM и защо да предпочетем електронни книги в защитен формат

DRM (Digital Rights Management) е система, която защитава използването на електронните продукти от неоторизирано използване и разпространение. Защитата при Adobe DRM се подсигурява от Adobe System Inc. и осигурява целия жизнен цикъл на продукта – от неговото закупуване, до разпространението му към крайния клиент и неговото устройство. Има два варианта на достъп – закупуване с дълговечно ползване и наемане за 60 дни. С едно Adobe ID може да използвате продукта на 6 устройства. Когато се закупи формат с Adobe DRM е необходимо да регистрирате устройствата си с Adobe ID.

8. Електронни четци

Информация за съвместими електронни четци можете да получите от следния линк - https://blogs.adobe.com/digitalpublishing/supported-devices